De M1856

De platte trom, zo oud dat niemand het meer weet, ...

 

 

Hierboven de trommel gebruikt als signaalinstrument in het Nederlandse leger, de M1856, juist hij is in 1856 ingevoerd en heeft bijna 80 jaar dienst gedaan. Rond de eeuwwisseling (1900) zijn ze er ook varianten op gaan maken. Bij de landmacht zijn ze de zware messing ketel gaan vervangen voor een aluminium ketel. Bij de Marine zijn ze de ketel en de randen lager en dunner gaan maken en een zesde spanbout erop dit voor er een betere spanning op te krijgen. De kleur is heel lang hetzelfde geweest, blauwe randen en de koperkleurige ketel. Dit is nog steeds bij de modernere varianten van de Tamboers & Pijpers Korps Mariniers. Bij de landmacht waar ze ook aluminium ketels kregen zijn ook de randen van kleur veranderd, met name in wit, zwart en rood. De laatste twee komen ook uit een mindere periode en zijn voor en in 2e WO gebruikt door de Weerbaarheidsafdeling (WA foto) en de Germaanse SS.

Ook zijn er Dienstdoende schutterijen geweest die deze trommels hebben gebruikt, zo is er de Rotterdamse schutterij, Utrechtse schutterij en de schutterij uit Deventer waarvan er op het WWW bewijzen zijn te vinden.

 

  • MP3 bestand van Marsch 1, ergens opgenomen voor 1940 door de Tamboers en Pijpers Korps mariniers.

 

  • Tamboers en Hoornblazers Infanterie met twee stukken waaronder als laatste ook Marsch 1.

 

Hiernaast een filmpje van "Marsch 4" Tamboers en Hoornblazersschool 1932, dit met kalfsvel en darmsnaren.

 Hieronder weer vier varianten op bovenstaande platte trom. Ja klinkt misschien gek maar zijn toch allemaal "replica's" en weer replica's maar dan weer in een ander jasje.

Dit is een H Schenkelaars uit Eindhoven, een Persival van H Kop uit Amsterdam, een VDG (van der Glas) uit Heerenveen en een NV Konefa uit Tilburg.