De M1856

De platte trom, zo oud dat niemand het meer weet, ...

 

 

Hierboven de trommel gebruikt als signaalinstrument in het Nederlandse leger, de M1856, juist hij is in 1856 ingevoerd en heeft bijna 80 jaar dienst gedaan. Rond de eeuwwisseling (1900) zijn ze er ook varianten op gaan maken. Bij de landmacht zijn ze de zware messing ketel gaan vervangen voor een aluminium ketel. Bij de Marine zijn ze de ketel en de randen lager en dunner gaan maken en een zesde spanbout erop dit voor er een betere spanning op te krijgen. De kleur is heel lang hetzelfde geweest, blauwe randen en de koperkleurige ketel. Dit is nog steeds bij de modernere varianten van de Tamboers & Pijpers Korps Mariniers. Bij de landmacht waar ze ook aluminium ketels kregen zijn ook de randen van kleur veranderd, met name in wit, zwart en rood. De laatste twee komen ook uit een mindere periode en zijn voor en in 2e WO gebruikt door de Weerbaarheidsafdeling (WA foto) en de Germaanse SS.

Ook zijn er Dienstdoende schutterijen (tot 1907) geweest die deze trommels hebben gebruikt, zo is er de Rotterdamse schutterij, Utrechtse schutterij en de schutterij uit Deventer waarvan er op het WWW bewijzen zijn te vinden.

 

  • MP3 bestand van Marsch 1, ergens opgenomen voor 1940 door de Tamboers en Pijpers Korps mariniers.

 

  • Tamboers en Hoornblazers Infanterie met twee stukken waaronder als laatste ook Marsch 1.

 

Hiernaast een filmpje van "Marsch 4" uit het voorschrift "Tamboers en Hoornblazersschool" 1932.

Dit ook met kalfsvel en darmsnaren. Wel is hier onder het slag/boven vel een demplint gespannen. Hierdoor gaat hij wel veel beter klinken als op de geluidsfragmenten hierboven. 

Pas op, ik heb hem ook aangespannen zonder bang te zijn dat je te ver gaat en de vellen kapot springen. 

De kalfsvellen nu zijn onbetaalbaar en dat waren ze vroeger vast ook, ondanks dat dit toen veel zelf werd gedaan. 

Hieronder meer varianten op bovenstaande platte trom. Ja klinkt misschien gek maar zijn dan toch allemaal replica's maar dan weer in een ander jasje. 

Dit is een H Schenkelaars uit Eindhoven (1930 ongeveer), een Persival van H Kop uit Amsterdam ( denk 1940/50 ongeveer), een VDG (van der Glas) uit Heerenveen (1970 ongeveer) en een NV Konefa uit Tilburg (1924-1931), de laatste is beter te dateren door het logo omdat deze firma vaker van (mede)eigenaars is gewisseld.