Tromriem één is het eerste model welk gebruikt werd bij de M1856 trommel, de mijne onderste foto is gedateerd 1858. De nummer twee is zijn opvolger en zal ergens rond 1930 ingevoerd zijn. De derde riem is naar een model van de Tamboer & Pijpers Korps Mariniers. Tromriemen zijn vrij zeldzaam, vaak weten mensen niet meer wat het is of het leer is zo slecht dat ze worden weggegooid. Ik heb het meegemaakt dat iemand zo'n trom verkocht en toen ik vroeg of er nog stokken of een riem bij waren kreeg ik te horen "wel stokken maar het leer van de riem was zo slecht die heb ik weggegooid" (GRRRrrrr). 

 

Voor dat ik in het bezit kwam van enkele originele tromriemen, waarvan ik dacht daar ga je er nooit één van krijgen, ben ik naar het NMM museum geweest en heb foto's gemaakt. Zo ook heb ik het geluk gehad dat er een aantal aardige mensen zijn die mij hierbij geholpen hebben. Dit om zo waarheidsgetrouw mogelijk enkele replica's te maken. Dus met dank aan Hub, Jos, Vincent, Paul, John en Maartje. 

 

 

Het bijzondere aan deze tromriemen zijn de systemen. Zo bestaat het eerste model tromriem op het oog uit één stuk en achter de stokkenplaat kan men de riem verlengen of inkorten. Het mooie aan het tweede model is dat de haak draaibaar is en zo het leer eigenlijk het minste belast, ook zitten er messing pijpjes in de leren kokers voor de stokken, welk het geheel stevig en mooi afmaakt.