Logo’s

Iets wat ze allemaal doen is hun instrumenten voorzien van een logo. Dit in de vorm van een gravure of een embleem, dit laatste wordt dan op het instrument gesoldeerd.

Een goede manier van reclame dus.

Nu, maakt dit het voor ons makkelijker om bijvoorbeeld een instrument te kunnen herkennen en te dateren in welke periode het is gemaakt.

Zover ik weet zijn gravures al heel oud en als eerste gebruikt, later de emblemen. In Nederland waren er enkele grote muziekinstrumentenmakers zoals D’Ansigngh & Co uit Zwolle, Kessels later Konefa uit Tilburg, A. Verreijt & Zn. uit Utrecht en H. Schenkelaars uit Eindhoven die veel signaalinstrumenten zelf maakten. Sommige hebben door de jaren heen ook wel meerdere logo's gebruikt, van H Schenkelaars ken ik er wel 6.

 

 

Ook zijn er enkele grote muziekwinkels (bestaan nu nog maar is voornamelijk alleen maar Chinese import) die deze firma’s instrumenten lieten maken en onder hun logo verkochten. Dit zijn bijvoorbeeld Sonore (VDG uit Heerenveen), A.M.I. (W. Schreeven uit Nijmegen) en TEKA (J.J.Hanssen uit Spekholzerheide).  

 

 

Ook waren er tal van kleinere bedrijven die op kleine schaal signaalinstrumenten maakten of ook vaak uit Duitsland importeerden. Dit waren bijvoorbeeld A. Peeters uit Tilburg of een M. Jansen uit S’Heerenberg.  Ook werden instrumenten nagemaakt zo heb ik een 2 in 1 van deze firma's die exact hetzelfde zijn.

 

Persival is één van de logo's van H. Kop uit Amsterdam. Schijnt ook een goed instrumentenmaker te zijn geweest. Helaas is over dit bedrijf niet veel bekend. Hij was een hardwerkende maar ook een eigenaardige man.  

 

Een hele interessante site is Horn-U-Copia, hier vind je veel informatie over blaasinstrumenten van over heel de wereld.